Great Wall of Essex

“You cannot depend on your judgments when your imagination is out of focus.”
Mark Twain

The layout for the back portion of the house has taken a new form since we took on the remodel. The primary reason for this was the need to remedy the support for the second story. For a house of our vintage, the home was originally quite a bit more open than one would expect; but our demolition revealed structural problems as a result.

Back_of_House_Design

We decided the best way to support the second floor was to divide the space in half with a bearing wall. We constructed a double top-plate  2×6 wall with a 2×10 header creating an opening between rooms. Our new design calls for the rear entrance to move to the opposite side of the back wall. With this new layout you enter into a large mudroom that opens into a laundry room. The opposite side will flow into an open kitchen and dining room. The large opening will be concealed with refined barn-inspired doors.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s